WITAM WSZYSTKICH: Przedstawiam art z pisma "Rekreacja Fizyczna" z cyklu "Dla zaawansowanych"(24) z przełomu lat80 i 90-tych. "SEKRETY MASY" Joe Weider, który sam się nazywa-nie bez racji-trenerem mistrzów, twierdzi, że jedno jest pewne-mistrzem w kulturystyce może zostać tylko ten, kto ma wspaniale rozwiniętą masę mięśniową. Jest to [...]
[...] posiłku, są one szybkim i praktycznym wyjściem z sytuacji. Znaczenie kalorii. Właściwe odżywianie jest kluczem do zwiększenia masy. Po pierwsze trzeba zjadać odpowiednią ilość kalorii. Na każdy kilogram mięśni potrzeba 6000 - 7000 dodatkowych kalorii. Praktycznie rzecz biorąc, jeśli chce się przybierać na wadze o 0,5 - 1 kg tygodniowo należy [...]
[...] dzienne zapotrzebowanie białka wystarczy spożycie ok. 10 dkg sera. Oprócz wody, białka, tłuszczu i soli mineralnych sery kozie zawierają również witaminy A, D i E, których ilość zależy od zawartego w serze tłuszczu, oraz witaminy B i C - zależnie od zawartości serwatki. Sery, jako jedyne wśród produktów spożywczych, są najbogatszym żródłem [...]
[...] dawki energii, a dla podniebienia dawki smaku, dodaj do nich odrobinę brązowego cukru i jedną z poniższych polew: ½ szklanki świeżych lub mrożonych jagód zwiększy ilość przeciwutleniaczy ¼ szklanki posiekanych migdałów zwiększy ilość wapnia 1 łyżka nasion lnu zwiększy ilość kwasów omega 3 ¼ szklanki suszonych żurawin [...]
[...] krwi, z kości i zębów zostaje pobrane tyle wapnia, że powstaje próchnica i rozpoczyna się ogólne osłabienie. odkładanie w postaci kwasów tłuszczowych... Nadmierna ilość cukru ma wpływ na każdy narząd organizmu. Początkowo jest on magazynowany w wątrobie w formie glukozy (glikogenu). Ponieważ pojemność wątroby jest ograniczona, dzienny [...]
[...] życiowa zostanie zachowana. Jeżeli dochodzi do utraty białek w wyniku choroby infekcyjnej, zabiegu chirurgicznego czy rozległych obrażeń ciała, dobrze jest zadbać o właściwą ilość białek w diecie. W obu przykładach uzupełniania diety mamy do czynienia z relatywnie prostymi strukturami biochemicznymi - „czystymi" białkami (tkanka mięśniowa) lub [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Regenerator_i27048_d400x400.jpg Regenerator Opis Od lat poszukujemy rozmaitych metod i środków, które w efektywny sposób predysponowałyby nasze mięśnie do szybszego wzrostu. Jednym z kluczowych elementów warunkujących efektywny wzrost masy i siły mięśniowej jest odpowiednia suplementacja, a w szczególności [...]
[...] - posiłek ten zazwyczaj trzeba zjeść albo w pracy albo na uczelni/w szkole, jest bardzo praktyczny i odżywczy, znakomicie uzupełnia glikogen wątrobowy i dostarcza dużą ilość aminokwasów, można go zjeść wszędzie bez problemu, ważne jest aby kupować jogurty jak najbardziej odżywcze (podstawa - etykiety) - średni udział makroelementów: [...]
Od października zaczynam trening na masę. Mam 71 kg., staż treningowy ok. pół roku. Nie mam żadnych przeciwskazań lekarskich itp.. :) Jestem (chyba) ektomorfikiem.. Dieta jest rozpisana na cykl 5 dni żeby to wszystko nie było takie monotonne. Przepraszam ale tylko w niektórych miejscach są ilośc węglowodanów, białek i tłuszczy. Cięzko mi t było [...]
[...] makroskładników pokarmowych Bede przyjmować 2g białka na kg wagi ciała czyli : 2x85 = 170g białka A jak wiemy 1g białka to ~4 kcal na g, więc : 4x170 =680 kcal a więc to ilość kcal jaką musimy dostarczyć z białek Węglowodany 120g co daje nam w kcal : 4x120 =480kcal tak otrzymujemy ilość kcal jaką spożywamy z węglowodanów A resztę naszego [...]
[...] 45% węgli i 40% tłuszczu), główny źródłem węglowodanów były kolejno ryż, makaron, soczewica i ziemniaki, wykorzystano je w takiej ilości by w każdym posiłku była równa ilość węgli (30g) pochodząca z tych produktów.. Poziom glukozy posiłków z ryżem, makaronem i soczewicą był bardzo podobny natomiast odstawał (był znacząco niższy) od posiłku [...]
[...] na trening na trzy sposoby. Gdy robisz dużo powtórzeń (powyżej 15), rośnie wytrzymałość mięśni, bez towarzyszącego zwiększania ich rozmiarów i siły. 6 do 12 powtórzeń - ilość na której najczęściej polegają kulturyści - powoduje zarówno wzrost wymiarów jak i siły mięśni. Ciężarowcy na ogół robią mało powtórzeń, 2 do 4 w serii co głównie [...]
[...] na trening na trzy sposoby. Gdy robisz dużo powtórzeń (powyżej 15), rośnie wytrzymałość mięśni, bez towarzyszącego zwiększania ich rozmiarów i siły. 6 do 12 powtórzeń - ilość na której najczęściej polegają kulturyści - powoduje zarówno wzrost wymiarów jak i siły mięśni. Ciężarowcy na ogół robią mało powtórzeń, 2 do 4 w serii co głównie [...]
Cześć :) Mam na imię Kinga i serdecznie proszę o przejrzenie mego jadłospisu :) i jego ocenę. Płeć: kobieta Wiek: 26 lat Waga: 93 kg Wzrost: 165 cm Cel: :D hm: 1. Zdrowy i aktywny - sportowo, tryb życia ;), Ponadto: 1. Spokojna redukcja (lepiej dłużej ale rozsądniej i bez skutków ubocznych), 2. Następnie pod'rzebienie :D 3. Wzmocnienie całego [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] jego aktywności i płci , będzie przyjmować 2g białka na kg wagi ciała czyli : 2x80 = 160g białka A jak wiemy 1g białka to ~4 kcal na g, więc : 4x160 =640 kcal a więc to ilość kcal jaką musimy dostarczyć z białek Następnym makroskładnikiem są węglowodany ich ilość nasz „model" ustanowił na 120g co daje nam w kcal : 4x120 =480kcal tak [...]
[...] by mi się metabolizm to i tak bym nie biegał tylko: a) zaczął rzuć gumę (http://www.sfd.pl/35_rad_dla_odchudzających_się_%3A-_-t62773.html - punkt 3;). B) zwiększył ilość efedryny do 90mg J. Więc ja mówię Aerobom i HIITowi papa bo nie są mi potrzebneJ Ok. na ten czas to wszystkoJ. Zapraszam znających się na rzeczy do dyskusjiJ Aha [...]
[...] trawiących się węgli. Wolno trawiące się węgle pomagają lepiej zapanować nad apetytem niż węgle szybko się trawiące. Jedzenie dużych ilości niskokalorycznych warzyw zwiększa ilość błonnika w diecie i dodatkowo zwolni tempo trawienia. To pomoże ci zapanować nad apetytem i mieć uczucie sytości nawet podczas diety niskokalorycznej. Kulturyści często [...]
[...] częściej kwestionują tę opinię. Lepszym rozpuszczalnikiem jest beztłuszczowe mleko! Kazeina, która nie tłumi uczucia głodu. Mleko zawiera dwa rodzaje białka: kazeinę, której ilość sięga 80% składu tego surowca, oraz serwatkę, która stanowi nieodzowną "resztkę", a daje o sobie znać dopiero w procesie kwaśnienia. Mimo że oba białka pochodzą z tego [...]
[...] więcej białka niż zwykły człowiek. STB dostarcza białka o różnorodnym czasie wchłaniania, dlatego odżywkę można spożywać o każdej porze. GAINER - odżywka STB ma tak dobraną ilość białko/węglowodany, że pełni także rolę tzw "gainera", dostarcza najwyższej jakości węglowodany FRACTO (skrobia ryżowa i tapiokowa) co daje energię do treningu i [...]
[...] zaobserwowano tendencje do rezygnowania ze spożycia tłustego mleka i coraz częściej spożywa się niskotłuszczowe. To przyniosło odczuwalne wyniki - znacznie zmniejszyła się ilość zachorowań związanych z układem krwionośnym i pokarmowym. Nasuwa się pytanie: po co zwiększać liczbę zachorowań, spowodowanych przez mleko, a potem walczyć o ich [...]